logo Netwerk Dementie Fryslân
Levenspad dementie

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Signaleren/niet pluis

  

Vroegtijdige diagnostiek

Vraag je je zelf wel eens af: is mijn partner, vader, moeder of naaste gewoon vergeetachtig of is het dementie? Om duidelijkheid te krijgen is het belangrijk dat jouw naaste voor onderzoek naar de huisarts gaat.

Deze fase vóór een eventuele diagnose kan spannend zijn. Misschien voelt iets "niet pluis". Dat betekent dat je merkt dat er iets niet klopt, maar nog niet precies weet wat. Dit kan wijzen op dementie, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.

Signalen

De volgende signalen kunnen wijzen op dementie;

  1. Geheugen en verwardheid: je naaste vergeet afspraken of recente gebeurtenissen, stelt steeds dezelfde vraag opnieuw, herhaalt hetzelfde verhaal, raakt spullen kwijt, weet soms de weg niet meer.
  2. Dagelijks handelen: je naaste verzorgt zichzelf of het huishouden minder goed, krijgt moeite met lezen, geldzaken en administratie.
  3. Zorg en ondersteuning: je naaste ontkent dat er iets mis is en wil geen hulp.
  4. Veranderingen in gedrag en karakter: je naaste heeft minder interesse in anderen, doet soms onaardig, is minder actief, trekt zich terug in huis. Ook kan er sprake zijn van grenzeloos gedrag (heel veel eten of veel tv kijken/ gamen) of ziet hij/zij dingen die er niet zijn.

Het is belangrijk om signalen op tijd te herkennen. Dat geeft duidelijkheid.

Bezoek de huisarts

Deze fase is vooral voor jou en je naaste een moeilijke fase. Je ziet je partner, vader, moeder of andere naaste veranderen. De omgeving merkt die veranderingen niet altijd op. Opmerkingen zoals: ‘Ik heb niets gemerkt.’ of ‘Het valt toch wel mee?’ zijn veel gehoord. Dat kan twijfels bij je oproepen: ‘Ligt het aan mij?’ en ‘Zie ik het niet goed?’. Bespreek je bevindingen en twijfels met mensen die het ook zien. Adviseer je naaste om naar de huisarts te gaan voor onderzoek. Een casemanager dementie kan in deze ‘niet pluis’ fase al helpen om vragen te verduidelijken. Zij biedt een luisterend oor en kan ondersteunen en begeleiden bij een vroegtijdige diagnose.

Ook kan dan gekeken worden welke hulp je naaste nodig heeft en welke ondersteuning jij kan krijgen om met dementie om te gaan.

Binnen het netwerk delen de gespecialiseerde casemanagers dementie kennis en stemmen werkwijzen met elkaar af.

Netwerk Dementie Fryslân

Contact opnemen