logo logo tekst 'Levenspad Dementie'

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Signaleren/niet pluis

  

De ‘niet pluis fase’ is de fase vóórdat bij iemand de diagnose dementie gesteld is. De persoon zelf of zijn naasten maken zich in deze fase zorgen over veranderingen die ze bemerken.

Vroegtijdig signaleren

Het is belangrijk om de signalen van dementie vroegtijdig te herkennen. Misschien wijzen signalen op dementie, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk. Denk hierbij aan: depressie, stress, medicatie, vitaminetekorten en andere neurologische aandoeningen. Ga hierover in gesprek met de persoon zelf, de naaste en verwijs vervolgens door naar de huisarts.

Hoe eerder signalen herkend worden, hoe sneller er passende zorg, ondersteuning of behandeling kan worden ingezet. De casemanager dementie kan in deze fase ook al een rol spelen in de begeleiding en toeleiding naar diagnostiek.

Je kunt de persoon met het vermoeden van dementie en zijn naasten wijzen of de informatie en voorlichting die gegeven wordt door bijvoorbeeld Alzheimer Nederland.

Signalen

De volgende signalen kunnen wijzen op dementie;

  1. Geheugen en verwardheid (afspraken vergeten, verhalen herhaaldelijk vertellen, spullen kwijt, de weg niet meer weten, recente gebeurtenissen vergeten).
  2. Dagelijks handelen (huis niet meer schoon, verwaarlozing, moeite met persoonlijke verzorging, moeite met omgaan met geld en administratie, moeite met lezen).
  3. Zorg en ondersteuning (geen hulp willen, ontkennen dat er iets aan de hand is).
  4. Veranderingen in gedrag en karakter (onaardig doen naar een ander, verminderde interesse in de ander, passieve houding, zich terugtrekken in huis, dingen zien die er niet zijn, grenzeloos, geen schaamte).

Let ook op minder specifieke signalen (o.a. loopstoornissen, verwardheid) en signalen uit de omgeving.

Signaleren; een taak voor iedereen

Signaleren is een taak voor alle professionals uit het werkveld van zorg en welzijn. Professionals die al in beeld zijn spelen een belangrijke rol in het terugkoppelen van signalen aan de persoon met het vermoeden van dementie en zijn naaste én in het doorverwijzen richting een ‘diagnostisch onderzoek’.

Als nog geen professional in beeld is, is een proactief huisbezoek door huisarts/praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige of ouderenadviseur mogelijk.

Om te zien of er een Dementie netwerk actief is in jouw regio ga je naar het overzicht van regionale netwerken op de website van Dementie Netwerk Nederland.

Stichting
Levenspad Dementie

Contact opnemen