logo logo tekst 'Levenspad Dementie'

Instellingen aanpassen

Wie ben je?

Waar woon je?

Specifieke situatie

Jonge mensen met dementie

Leven met dementie

Ga naar de algemene informatie voor deze fase

  

Het zorgen voor een naaste met dementie op jonge leeftijd

Het zorgen voor een naaste met dementie op jonge leeftijd brengt unieke uitdagingen met zich mee. Naast de intensieve zorg kunnen mantelzorgers te maken hebben met werk, een gezin of de zorg voor hun eigen ouders. Als professional kunt je een belangrijke rol spelen in het begeleiden en ondersteunen van deze mantelzorgers.

Specifieke kenmerken van jonge mensen met dementie

Jonge mensen met dementie zijn vaak nog lichamelijk actief en zien er uiterlijk niet "ziek" uit. Hierdoor wordt de ernst van hun situatie vaak niet herkend door hun omgeving. Dit kan leiden tot onbegrip en maakt het voor mantelzorgers moeilijker om openlijk over hun ervaringen te praten. Als professional kunt je helpen door begrip te tonen en te benadrukken dat het normaal is om steun nodig te hebben.

Veranderende relatie

De dynamiek binnen de relatie verandert ingrijpend. Mantelzorgers worden meer verzorger dan partner, vriend of kind. Dit kan gevoelens van rouw en verlies oproepen. Het is belangrijk om mantelzorgers te laten weten dat deze emoties normaal zijn en dat er ondersteuning beschikbaar is, zoals gespreksgroepen of individuele begeleiding.

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit kunnen veranderen door de ziekte. Dit is vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. je kunt mantelzorgers aanmoedigen om hierover in gesprek te gaan en hen wijzen op gespecialiseerde hulp, zoals relatietherapie of gespreksgroepen via welzijnsorganisaties.

Kinderen

Kinderen in het gezin worden vaak geconfronteerd met ingewikkelde emoties en veranderingen. Gedragsproblemen of moeilijkheden op school kunnen signalen zijn dat zij hulp nodig hebben. Adviseer ouders om leeftijdsadequate uitleg te geven en verwijs naar hulpmiddelen zoals kinderboeken of websites zoals Breinspoken. Als professional kunt je helpen bij het opstellen van een ondersteuningsplan voor het gezin.

Balans en rust voor mantelzorgers

Mantelzorgers lopen een verhoogd risico op overbelasting. Stimuleer hen om tijd voor zichzelf te nemen en gebruik te maken van respijtzorg. Een casemanager dementie of mantelzorgconsulent kan hen ondersteunen bij het organiseren van zorg en het vinden van de juiste balans.

Preventie van overbelasting

Leg uit dat het inschakelen van hulp geen teken van falen is, maar juist een manier om de zorg vol te houden. Help mantelzorgers om een netwerk van ondersteuning op te bouwen, bijvoorbeeld met behulp van familie, vrienden of professionele zorgverleners.

Werk en dementie

Wanneer de persoon met dementie nog werkt, is begeleiding op de werkvloer essentieel. Een bedrijfsarts en werkgever kunnen helpen om taken aan te passen of alternatieven te vinden. Informeer mantelzorgers en betrokkenen over de mogelijkheid om collega’s in te lichten, wat vaak leidt tot meer begrip.

Vrijwilligerswerk en activering

Als werken niet meer mogelijk is, kan vrijwilligerswerk een goede optie zijn om actief en betrokken te blijven. Een arbeidsdeskundige kan hierbij adviseren. Bespreek met mantelzorgers en de persoon met dementie wat passend is binnen hun mogelijkheden.

Mee blijven doen

Sociale contacten en actieve deelname aan het dagelijks leven zijn cruciaal. Stimuleer mantelzorgers en hun naaste om activiteiten te zoeken die aansluiten bij hun interesses, zoals sport, creatieve workshops of dagbesteding. Verwijs hen naar groepen die specifiek gericht zijn op jonge mensen met dementie.

Structuur in de dag

Een gestructureerde dagindeling geeft rust en houvast. Adviseer mantelzorgers om activiteiten te plannen die aansluiten bij wat hun naaste nog kan en leuk vindt. Dagbesteding voor jonge mensen met dementie biedt niet alleen structuur, maar ook sociale interactie met lotgenoten.

Eigen regie behouden

Het is belangrijk dat mensen met dementie eigen keuzes blijven maken zolang dit mogelijk is. Stimuleer mantelzorgers om hun naaste te betrekken bij beslissingen en om duidelijke afspraken te maken over ondersteuning.

Nadenken over de laatste levensfase

De laatste levensfase brengt complexe en emotionele vragen met zich mee. Als professional kunt je mantelzorgers en hun naaste begeleiden bij het bespreken van wensen rondom zorg, behandeling en afscheid. Leg uit wat palliatieve zorg inhoudt en hoe deze kan bijdragen aan een goede kwaliteit van leven.

Wensen bespreken en vastleggen

Wijs op het belang van vroegtijdige planning. Help hen bij het opstellen van een levenstestament en het vastleggen van medische wensen, zoals reanimatiebeleid of een euthanasieverzoek. Betrek hierbij de huisarts en andere betrokkenen.

Ondersteuning van mantelzorgers

Mantelzorgers hebben in deze fase extra steun nodig. Informeer hen over beschikbare hulp en mogelijkheden, zoals rouwbegeleiding of palliatieve zorg voor mantelzorgers.

Om te zien of er een Dementie netwerk actief is in jouw regio ga je naar het overzicht van regionale netwerken op de website van Dementie Netwerk Nederland.

Stichting
Levenspad Dementie

Contact opnemen